Ontmoet de makers

3D printen voor interieur en architectuur

 
Bij een bezoekje aan Amsterdam-Noord, stapte ik binnen bij het 3D Print Grachtenpand? 3D printen is een fascinerende nieuwe productietechniek. Het stelt je in staat een digitaal bestand direct te vertalen naar een fysiek product.

Een stoel een tafel of zelfs een huis. 3D printen kan enorme gevolgen hebben voor de manier waarop we fabriceren. Denk maar aan minder transportkosten, het hergebruik van materialen of het customizen van producten.

1029_3Dprinten

Tafel zonder schroeven dankzij 3D printing
Tussen de vele winnaars van de Interieur Awards 2014 bleek er één ontwerp unaniem de winnaar van de Grand Prize, namelijk The Keystones Table uit Rotterdam.1029_3Dprinten_
www.minale-maeda.com

De tafel is ontworpen door het Japans-Italiaanse duo Minale Maeda. Het unieke zit hem in het verbindingsstuk tussen de ondersteunende balken. Het 3D-geprinte onderdeel houdt de componenten uit het onderstel van de tafel bijeen, doordat deze worden vastgeklampt in de daarvoor bestemde holtes. Op die manier worden schroeven, geheel overbodig.

Doordat het onderdeel geprint wordt, wordt gezorgd voor een grote ontwerpvrijheid en minder opslagruimte en logistiek. Zaken als de afmetingen van de gaten, hoogte van de tafel en materiaal kunnen dan ook gemakkelijk worden veranderd naar de wens van de klant en op locatie worden afgedrukt.


Endless 
De stoel van Dirk van der Kooij is gemaakt met zijn zelfgemaakte 3D printer. Hij won er een Dutch design award mee, omdat het hem als eerste lukte met een oude 3Dprinter grotere meubelstukken te printen. 1029_3Dprinten_3

Chubby Chair
Opvolger van de Endless stoel is de Chubby Chair, ook laag voor laag gemaakt met de door een robot arm uitgespoten plasticpasta.
 1029_3Dprinten_6

China
Je huis printen met een 3D printer kan al. In China is in ieder geval al een bedrijf dat tien huizen per dag kan printen met 150 meter lange printers. Het is snel, goedkoop en het bouwmateriaal is nog ecologisch verantwoord ook.
1029_3Dprinten_9
www.designboom.com

 

Ook interessant
1029_3Dprinten_7
fat table Dirk van der Kooij
1029_3Dprinten_8
Satellite lamp Dirk van der Kooij
1029_3Dprinten_10
www.gt2p.com


Auteur: René Verhoeven
Reist de hele wereld over om inspiratie op te snuiven en kennis te maken met ander culturen. Deze wereldreiziger is geïnteresseerd architectuur, retailconcepten, food, mode en kunst. René is directeur van de NIA ACADEMIE en heeft een passie voor het ontwikkelen van onderwijs.

naar boven